Een creditnota is vaak nodig in de bedrijfswereld. Bijvoorbeeld als er een fout is gemaakt op een factuur, producten worden teruggestuurd of kortingen moeten worden toegepast. Het is belangrijk te begrijpen hoe je hiermee omgaat om jouw administratie correct te houden en problemen met de fiscus te voorkomen.

Wat is een creditnota?

Een creditnota, ook wel creditfactuur genoemd, is een boekhoudkundig document dat een eerder uitgereikte factuur corrigeert. Dit gebeurt meestal als er een fout is gemaakt op de originele factuur, zoals een verkeerd bedrag, een foutief btw-percentage of verkeerde producten. Een creditnota bevat altijd een negatief bedrag, wat aangeeft dat de klant dit bedrag niet hoeft te betalen of dat het terugbetaald moet worden.

Een creditnota houdt de financiële administratie van zowel de verkoper als de koper correct en transparant. Het zet de oorspronkelijke factuur recht zonder dat je deze volledig hoeft te annuleren en opnieuw uit te geven. Dit bespaart tijd en voorkomt misverstanden.

Hoe verwerk je een ontvangen creditnota?

Als je een creditnota ontvangt, volg dan deze stappen om deze correct te verwerken:

 1. Controleer de details van de creditnota:
  • Vergelijk de creditnota met de originele factuur en zorg dat de bedragen, btw en reden voor de creditnota kloppen.
 2. Boek de creditnota in je administratie:
  • Voer de creditnota in je boekhoudsysteem in als een negatief bedrag, gekoppeld aan de originele factuur.
  • Pas de btw aan in je boekhouding. Als de creditnota en de originele factuur in hetzelfde btw-tijdvak vallen, kunnen de bedragen tegen elkaar worden weggestreept. Anders moet je mogelijk een correctie indienen bij de fiscus.
 3. Verwerk het effect op betalingen:
  • Als je de originele factuur nog niet hebt betaald, verlaag dan het te betalen bedrag met het bedrag van de creditnota.
  • Als je de originele factuur al hebt betaald, kun je de creditnota gebruiken als tegoed voor toekomstige aankopen of een terugbetaling vragen.
 4. Communiceer met de leverancier:
  • Bevestig de ontvangst van de creditnota bij de leverancier en bespreek hoe het bedrag zal worden verrekend (tegoed voor toekomstige aankopen of terugbetaling).
 5. Archivering:
  • Bewaar een kopie van de creditnota samen met de originele factuur en andere relevante documenten voor auditdoeleinden.

Waarom is een creditnota belangrijk?

Een creditnota is essentieel om verschillende redenen. Ten eerste helpt het om boekhoudkundige fouten recht te zetten. Zonder een creditnota zou een fout in een factuur leiden tot onjuiste financiële rapportages, wat gevolgen kan hebben voor de btw-aangifte en andere belastinggerelateerde zaken. Als een bedrijf een creditnota uitreikt, zorgen ze ervoor dat de cijfers kloppen en dat ze geen foutieve belastingen betalen.

Laat adminbuddy helpen!

Het correct opstellen en verwerken van een creditnota is essentieel voor een accurate en betrouwbare boekhouding. Volg altijd de juiste stappen en schakel bij twijfel professionele hulp in. Adminbuddy kan je hierbij helpen. Neem contact op via ons contactformulier, mail naar hello@adminbuddy.be of bel naar 03 535 12 35 voor ondersteuning en advies.

Veelgestelde vragen over een creditnota

Hoe lang moet ik een creditnota bewaren?

Net als andere financiële documenten moet je een creditnota minimaal zeven jaar bewaren voor belasting- en auditdoeleinden.

Wat moet er op een creditnota staan?

Een creditnota moet dezelfde basisinformatie bevatten als een gewone factuur, aangevuld met enkele specifieke details:

 • Vermelding “creditnota”: Het document moet duidelijk aangeduid zijn als “creditnota” om verwarring te voorkomen.
 • Nummering: Net zoals bij een factuur moet een creditnota een uniek nummer hebben dat in de volgorde van je facturen past. Dit helpt bij het bijhouden van de administratie.
 • Verwijzing naar de originele factuur: De creditnota moet het nummer en de datum van de originele factuur vermelden, zodat het duidelijk is welke factuur wordt gecorrigeerd.
 • Negatief bedrag: Het bedrag dat gecrediteerd wordt, moet negatief zijn. Dit geeft aan dat de klant dit bedrag niet hoeft te betalen of dat het terugbetaald moet worden.
 • Bedrijfsgegevens: De naam, het adres en het btw-nummer van zowel jouw bedrijf als dat van de klant moeten op de creditnota staan.
 • Datum: De datum waarop de creditnota is opgemaakt moet vermeld worden.
 • Beschrijving van de correctie: Een duidelijke uitleg van de reden voor de creditnota, zoals de fout die is gemaakt of de geretourneerde goederen.

Kan de leverancier een creditnota annuleren?

In de meeste gevallen kan een leverancier een creditnota niet annuleren. Als er een fout is gemaakt op de creditnota, moeten ze een nieuwe creditnota opstellen om de fout te corrigeren.

Wat moet ik doen als ik het bedrag van de creditnota al heb betaald?

Neem contact op met jouw leverancier en spreek af of je het bedrag terugbetaalt of als tegoed houdt voor toekomstige aankopen.