Bedrijven hebben vaak onverwacht extra juridische ondersteuning nodig. Denk aan piekmomenten, ziekte of verlof van medewerkers. In zulke situaties biedt een freelance paralegal de perfecte oplossing. 

Wat is een freelance paralegal? 

Een freelance paralegal is een juridische professional die tijdelijk wordt ingehuurd om juridische ondersteuning te bieden. Deze persoon heeft vaak een brede kennis van het juridische veld en kan een verscheidenheid aan taken uitvoeren. Van het opstellen en controleren van contracten tot het uitvoeren van juridisch onderzoek, een freelance paralegal zorgt ervoor dat uw bedrijf juridisch sterk staat. 

Waarom een freelance paralegal inhuren? 

Heeft jouw bedrijf tijdelijke juridische hulp nodig? Een freelance paralegal kan je helpen met het opvangen van piekmomenten, het invullen van tijdelijke afwezigheden en het uitvoeren van specifieke juridische projecten. Door hun flexibiliteit kunnen zij snel schakelen en zich aanpassen aan de noden van je bedrijf. 

De taken van een freelance paralegal 

Een freelance paralegal voert een breed scala aan juridische taken uit. Hieronder gaan we dieper in op enkele van de meest voorkomende werkzaamheden: 

Opstellen en controleren van juridische documenten 

Een van de belangrijkste taken van een paralegal is het opstellen en controleren van juridische documenten. Dit omvat contracten, overeenkomsten, algemene voorwaarden en andere belangrijke juridische papieren. Door nauwkeurig en vakkundig werk te leveren, zorgt deze paralegal ervoor dat alle documenten juridisch waterdicht zijn. 

Juridisch onderzoek en compliance 

Paralegals voeren uitgebreid juridisch onderzoek uit om ervoor te zorgen dat alle bedrijfsactiviteiten in overeenstemming zijn met de wetgeving. Dit varieert van het controleren van nieuwe wetgeving tot het adviseren over compliance, zoals GDPR. 

Ondersteuning bij juridische procedures 

Bij juridische procedures ondersteunt een paralegal advocaten door bewijsstukken te verzamelen, opzoekingen te doen naar relevante rechtspraak, juridische dossiers te beheren en ervoor te zorgen dat alle documentatie correct en tijdig wordt ingediend. 

Adviseren over juridische kwesties 

Een paralegal kan ook adviseren over juridische kwesties binnen het bedrijf. Dit kan betrekking hebben op arbeidsrecht, bedrijfsstructuren, contractuele verplichtingen en andere juridische zaken die voor het bedrijf relevant zijn. 

Contacteer Adminbuddy voor jouw administratieve hulp 

Ben je overtuigd van de meerwaarde van een administratieve hulp voor jouw bedrijf? Adminbuddy helpt je graag verder. Neem contact met ons op via hello@adminbuddy.be of bel ons op 03 535 12 35. 

Veelgestelde vragen – freelance paralegal 

Wat is het verschil tussen een paralegal en een advocaat? 

Een paralegal is een onmisbare schakel in elk juridisch team, die ondernemingen of advocaten ondersteunt met administratieve en voorbereidende taken. Ze mogen echter niet optreden als juridische vertegenwoordiger in de rechtbank. Dat voorrecht is exclusief voorbehouden aan advocaten, die na hun uitgebreide opleiding Rechten en stage cliënten mogen verdedigen en adviseren tijdens rechtszaken. Waar een paralegal zich vooral bezighoudt met het verzamelen van informatie, opstellen van documenten en onderzoek, is de advocaat de strateeg en pleiter in de juridische arena. De taken van een paralegal kunnen soms door andere administratieve krachten worden uitgevoerd.

Hoe snel kan een administratieve hulp van Adminbuddy starten? 

In de meeste gevallen kan administratieve hulp van Adminbuddy binnen 48 uur starten met het ondersteunen van jouw bedrijf. Voor dringende opdrachten streven we ernaar om nog sneller hulp te bieden. 

Zijn de diensten van een freelance hulp kostenefficiënt? 

Ja, doordat een freelance administratief medewerker flexibel ingezet kan worden zonder langdurige contracten, zijn de kosten vaak lager dan het aannemen van een voltijdse medewerker. Bovendien betaal je alleen voor de gewerkte uren, wat kostenbesparend kan zijn voor specifieke projecten.