Een vlekkeloze boekhouding is essentieel voor elk bedrijf. Maar niet iedereen heeft de luxe van een eigen boekhoudafdeling. Bovendien merken we op dat er vaak een administratieve achterstand is bij boekhoudteams omdat zij vaak onderbemand zijn, met alle financiële gevolgen van dien. Gelukkig is er een flexibele oplossing: de freelance boekhouder of freelance administratieve hulp. Deze financiële helden springen bij waar nodig met hun expertise en ervaring. Ideaal om zaakvoerders of een boekhoudteam te ondersteunen en de werkdruk te verlichten. Maar hoeveel kosten deze freelancers en is dit wel de beste keuze?

Freelance boekhouder tarief – hoeveel is dit gemiddeld?

Een veelgestelde vraag gaat over het tarief van een freelance boekhouder. Wat kost dat nu eigenlijk? De tarieven variëren sterk afhankelijk van ervaring, specialisatie en de complexiteit van de opdracht. Gemiddeld liggen de tarieven voor een freelance boekhouder hoger dan je misschien verwacht, maar vergeet niet dat deze experts je een hoop tijd en zorgen besparen door alle administratie op gebied van boekhouding, belastingaangiftes, btw administratie sociale bijdragen en zelfs personenbelasting voor eenmanszaken in orde te brengen.

Denk aan tarieven die starten vanaf ongeveer €68 tot wel €113 per uur voor boekhouders met meer dan 20 jaar ervaring. Fiscalisten of een extern boekhoudkantoor inschakelen is vaak nog duurder. Deze prijzen zijn natuurlijk indicatief en kunnen variëren op basis van specifieke behoeften en de markt.

Waarbij kan een freelance boekhouder helpen?

Een freelance boekhouder is van alle markten thuis. Van het inboeken van facturen tot het opstellen van de jaarrekening en van btw-aangiftes tot fiscale advisering. Heb je een specifieke vraag of een uniek probleem? De kans is groot dat een freelance boekhouder je verder kan helpen. Hun flexibiliteit maakt hen een onmisbare schakel voor bedrijven die hun financiën op orde willen houden of brengen.

Is het ook interessant om een administratieve adminbuddy in te schakelen?

Hoewel de expertise van een freelance boekhouder onmiskenbaar waardevol is, ligt het uurtarief soms aan de hoge kant voor routineklussen of administratief uitvoerend werk. Wij stellen vast dat accountants en zelfstandige boekhouders worden ingeschakeld aan hoge freelance tarieven terwijl zij werk uitvoeren die evengoed door een administratieve duizendpoot kunnen worden uitgevoerd. De maandelijkse kostprijs loopt dan hoog op terwijl dit niet nodig is. Hierbij kan een adminbuddy ingeschakeld worden. Onze tarieven voor administratieve hulp liggen aanzienlijk lager terwijl we vaak de ideale oplossing bieden voor bedrijven die kampen met een administratieve achterstand, vooral op het gebied van boekhouding. Denk hierbij aan het digitaliseren van administratie, het voorbereiden van de boekhouding, debiteurenbeheer en andere bijkomende tijdrovende boekhoudkundige klussen.